Pre-Employment screening (PES)


Wat is pre-employment screening (pes)?

Pre-employment screening betreft het screenen van toekomstig personeel, waarbij hun integriteit wordt vastgesteld (en daarmee de betrouwbaarheid van de persoon) en de mate van risico wordt gemeten. Het betreft het checken en controleren van werknemers alvorens zij in dienst treden bij een (nieuwe) partij. Dit is van essentieel belang voor de groei en ontwikkeling van uw bedrijf.
 

Voor wie is pre-employment screening (pes) relevant?

Pre-employment screening (pes) is een hot topic in de actualiteiten van vandaag. Denk hierbij aan wethouders en burgemeesters die buiten de boeken treden of werknemers die zich mooier voordoen dan zij zijn. Niet voor niets wekt pre-employment screening steeds vaker de interesse van zowel publieke als private partijen. Het geeft een extra zekerheid aan bedrijven dat zij de juiste mensen in dienst nemen en niet voor onverwachtse verrassingen komen te staan.  

 

Waarom is pre-employment screening (pes) van belang?

Pre-employment screening helpt werkgevers risico’s te vermijden. De cijfers liegen er dan ook niet om. Bedrijven die 'pes' toepassen hebben 43% meer kans om best-in-class resultaten te boeken, in tegenstelling tot bedrijven die geen pre-employment check toepassen. Tevens helpt een pre-employment screening de werkgever om de kandidaat met de meeste potentie te selecteren. Door pre-employment screenings neemt de kwaliteit van het inhuren van personeel met 7% toe. Een pre-employment screening kan waardevol zijn in het bestrijden van verliezen als consequentie van diefstal, letsel, onzinnigheid, misbruik van drugs en alcohol, verzekeringsclaims en onachtzaam inhuren van mensen.

 

Wanneer pre-employment screening (pes) toepassen?

Pre-employment screening kan plaatsvinden in het geval de wet dit verplicht, of wanneer een bedrijf dit als noodzakelijk ziet. Dit komt vaak voor op het moment dat een functie kwetsbare elementen of grote verantwoordelijkheden bevat. Integriteit wordt ook vaak getoetst tijdens een pre-employment check, die deels bestaat uit een CV check. Integriteit is een menselijke eigenschap die nauw verwant is met een consciëntieuze persoonlijkheid. Integriteit wordt breed gedefinieerd als: onafhankelijk, rechtvaardig, betrouwbaar, loyaal, plichtsgetrouw en betrokken, zorgvuldig, open, duidelijk en eerlijk.


Wat kan gescreend worden via  pre-employment screening ?

De volgende zaken kunnen gescreend worden voordat een kandidaat of potentiële werknemer in dienst wordt genomen:

  • Integriteit (eigen) verklaring
  • ZZP check (BTW, KvK)
  • Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
  • Criminal Records andere landen
  • Internetprofiel/ online profiel screenen
  • PEP/ sanctie lijsten
  • Sector specifieke registraties (bv BKR, NVM)
  • Functie specifieke registers (bv BIG, DSI)
  • Custom check (digitale afhandeling van klant specifieke eisen; zoals bv gedragscode, geheimhouding, upload van salarisstrook etc.)

Pre-employment screening samengevat

Kortom: pre-employment screening is het controleren van bepaalde zaken van een potentiële kandidaat die betrekking hebben op zijn/haar toekomstige functie met het doel om risico tot een minimum te beperken. Zo weet u zeker dat u de juiste kandidaat in huis haalt.

Meer weten? Wij geven u graag advies. Bel met 020-5356898 of e-mail ons.

Uw aanvraag is verstuurd.
De websites van de Validata Group BV (waar CV-OK, Wonen-OK en Vrijwilliger-OK onderdeel van zijn) maken gebruik van cookies voor technische en analytische doeleinden, voor het delen van social media en om u advertenties te laten zien. Wij vragen akkoord voor het plaatsen van deze cookies. Meer informatie

Akkoord