Zo makkelijk begin je een zorgbedrijf (en dat leidt tot fraude)

Regel een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en je kunt direct aan de slag met een professioneel zorgbedrijf. Meer gebruikelijke documenten zoals een diploma of een Verklaring van Gedrag (VOG) zijn er op dit moment niet nodig. Je werft vervolgens een aantal cliënten met een lichte verstandelijke beperking of psychiatrische achtergrond en kunt beginnen met het innen van pgb-gelden.

Een 45-jarige vrouw uit Appingedam werd gister veroordeeld voor het verduisteren van bijna €90.000. Zij beheerde de persoonsgebonden budgetten (pgb’s) van cliënten met haar bureau PGB Zorg. Het geld van haar klanten gebruikte ze om haar eigen rekeningen te betalen. “Ik dichtte het ene gat met het andere”, gaf ze toe bij een eerdere zitting. Voor deze fraude kreeg ze twee keer de maximale taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van een jaar opgelegd. Ook moet ze een deel van het geld aan haar klanten terugbetalen.

Hogere eisen voor starters
Om dit soort zaken te voorkomen willen Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en belangenvereniging Per Saldo strengere voorwaarden voor starters in de zorg. Door het gebrek aan controle en hoge bedragen die in de zorg omgaan, is de sector aantrekkelijk voor fraudeurs. In 2016 werd gefraudeerd met zo'n 13,5 miljoen aan pgb-gelden. Het is daarom van belang dat er hogere eisen worden gesteld bij de poort, zeggen de betrokken partijen. Zij zijn nu zelf bezig met maatregelen tegen malafide zorgaanbieders, maar zien ook graag dat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ingrijpt.

“Je ziet dat mensen erg creatief worden", zegt een woordvoerder van ZN. Volgens de branchevereniging wordt er in principe wel getoetst op de bedrijfsvoering en financiële administratie, maar niet op een strafblad of een verleden met schulden of faillissementen. "Voor een horecazaak gelden allerlei strenge eisen, maar voor een zorgbedrijf is dit niet zo strak geregeld", zegt ook de VNG.

Van de ruim 23.000 zorgbedrijven die tussen januari 2016 en september 2017 zijn opgericht, ging de Inspectie alleen bij 571 instellingen op bezoek. Minister Schippers diende vorig jaar een wetsvoorstel in met een meldplicht voor beginnende zorgbedrijfjes met als doel de controle aan te scherpen. Het voorstel is echter nog in behandeling bij de Tweede Kamer. Nu geldt er een vrijwillige meldplicht, maar nog geen derde van alle nieuwe zorgaanbieders reageerde op het verzoek een vragenlijst in te vullen.

Misstanden met pgb’s
Mensen met een pgb zijn een gemakkelijke prooi voor fraudeurs, omdat zij niet altijd in staat zijn malafide zorgaanbieders te herkennen, stelt de belangenvereniging voor pgb-houders. In eerste instantie lijken zorgaanbieders betrouwbaar en leggen zij gedegen behandelplannen voor. Vervolgens wordt er minder of kwalitatief slechtere zorg geleverd an afgesproken. In veel fraudegevallen zijn bedrijven budgetbeheerder en zorgverlener ineen, waardoor er weinig transparantie is.

Bij een zorginstelling uit Ermelo werden jongeren met een licht verstandelijke beperking of psychiatrische achtergrond gevraagd hun klachten aan te dikken en kregen zij minder zorg dan gedeclareerd. In totaal werd er zo voor ruim één miljoen euro aan zorggelden verkeerd besteed. Vorig jaar kwamen er meer vergelijkbare fraudezaken aan het licht in onder andere Friesland, Limburg, Noord-Holland, Noord-Brabant en Groningen. Een topje van de ijsberg, volgens de betrokken organisaties.

De fraudegevoeligheid van pgb-systemen komt te vaak negatief in het nieuws, waardoor sommige gemeentes besluiten om helemaal geen pgb’s meer toe te kennen, zegt een woordvoerder van Per Saldo. Er moet volgens de belangenvereniging meer gedaan worden om te voorkomen dat zorgbehoevenden slachtoffer worden van uitbuiting door malafide zorgbedrijfjes.Bron/auteur: NOS
Publicatiedatum:25 maart 2018


Terug naar overzicht
Uw aanvraag is verstuurd.
De websites van de Validata Group BV (waar CV-OK, Wonen-OK en Vrijwilliger-OK onderdeel van zijn) maken gebruik van cookies voor technische en analytische doeleinden, voor het delen van social media en om u advertenties te laten zien. Wij vragen akkoord voor het plaatsen van deze cookies. Meer informatie

Akkoord