Toename criminelen in de politiek

Er zijn dringend maatregelen nodig om te voorkomen dat criminelen een plek veroveren in het lokale openbaar bestuur. Dat zijn woorden van de Valkenswaardse burgemeester Anton Ederveen. Hij is tevens bestuurslid van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en heeft daar ondermijnende criminaliteit in zijn portefeuille. Ederveen reageert hiermee op uitkomsten van een studie die gisteren bekend werden. In opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie is gekeken naar de criminele beïnvloeding van openbaar lokaal bestuur. De onderzoekers onderschatten de ernst van het probleem, stelt Ederveen. Ook vindt hij dat minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) te laconiek reageert.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018, moeten politici volgens Ederveen niet zonder meer een zetel krijgen. Volgens hem moet de wet aangescherpt worden. Kandidaat-raadsleden zouden een Verklaring omtrent gedrag (VOG) moeten overleggen, en kandidaat-wethouders verdienen een grondige screening gelijk aan die van burgemeesters. Zo'n screening dient te worden uitgevoerd door de Belastingdienst en Justitie.

Nieuw Onderzoek

Uit het nieuwe onderzoek - met onder meer een enquête die 4.000 bestuurders en ambtenaren invulden - blijkt dat bijna een kwart van de burgemeesters ooit is bedreigd door criminelen. In Brabant overkwam dat 10 van de 40 bevraagde burgemeesters en tien van de 105 bevraagde Brabantse wethouders. Van de 2400 raadsleden die - landelijk - reageerden, zegt 39 procent vermoedens van infiltratie in hun gemeente te hebben. Eén procent van de respondenten zegt dat criminelen met bedreigingen succes boekten.

Criminele beïnvloeding van overheden komt volgens de onderzoekers overal in Nederland voor. Minister Blok wil het onderzoek verder bespreken met wetenschappers, burgemeesters en ambtenaren. Volgens Ederveen is deze reactie te laconiek. Voor praatgroepen is vanwege de naderende gemeenteraadsverkiezingen volgens hem geen tijd. ,,De VNG vindt stevigere actie nu al nodig. De situatie is zorgelijk."Bron/auteur: Eindhovens Dagblad (ED)
Publicatiedatum:09 oktober 2017


Terug naar overzicht
Uw aanvraag is verstuurd.
De websites van de Validata Group BV (waar CV-OK, Wonen-OK en Vrijwilliger-OK onderdeel van zijn) maken gebruik van cookies voor technische en analytische doeleinden, voor het delen van social media en om u advertenties te laten zien. Wij vragen akkoord voor het plaatsen van deze cookies. Meer informatie

Akkoord