Staatssecretaris mocht VOG weigeren aan nieuwe hoofdconducteur NS

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie heeft vorig jaar terecht geweigerd een Verklaring omtrent gedrag (VOG) te verlenen aan een man die bij NS aan de slag wilde als hoofdconducteur. Enkele jaren eerder is hij namelijk veroordeeld voor verboden wapenbezit en dit is niet verenigbaar met deze functie.

Dit heeft de Raad van State bepaald in hoger beroep. De man die graag als hoofdconducteur bij NS wilde werken, was van mening at de staatssecretaris hem wel degelijk een VOG moest geven. Hij maakte dan ook al bezwaar bij de staatssecretaris tegen diens besluit en tekende hij beroep aan bij de rechtbank.

Gevangenisstraf
De man had een VOG nodig om bij NS aan de slag te kunnen als hoofdconducteur. Uit de psychologische tests van NS bleek al dat hij zeer geschikt was voor de functie van hoofdconducteur én hij meldde dat NS hem graag terug wilde. De staatssecretaris wees toch zijn aanvraag af. Volgens de rechtbank betekent het positief afleggen van de psychologische test van NS niet dat een afgifte van een VOG ook werkelijk gerechtvaardigd is.

De man werd zes jaar geleden veroordeeld tot een gevangenisstraf. Dijkhoff is van mening dat het delict bij uitstek niet verenigbaar met een functie waarin de werknemer verantwoordelijk is voor het handhaven van de openbare orde en het vertegenwoordigen van openbaar gedrag. Tijdens het beroep bracht de man naar voren dat zijn gevangenisstraf lang geleden was en dat de straf niet dusdanig hoog was dat hij een risico vormt voor de samenleving. De rechtbank was echter niet ontvankelijk voor zijn argumenten en meende dat de staatssecretaris in dit geval terecht het belang van de samenleving zwaarder heeft laten wegen dan het belang van de aanvrager van de VOG.

BOA
De staatssecretaris heeft zijn besluit genomen door te kijken of de man in de afgelopen tien jaar in aanmerking is gekomen met justitie. De terugkijktermijn is gebaseerd op de termijn die normaal wordt aangehouden voor buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s). Tijdens de zaak werd aangedragen dat Dijkhoff onterecht tien jaar heeft teruggekeken, omdat de man niet aan de slag wilde als BOA, maar als hoofdconducteur.


De rechtbank was echter van mening dat het zogenaamde screeningsprofiel voor een BOA wel degelijk toepasbaar is op een hoofdconducteur, omdat hij soms de taken van een BOA moet uitvoeren. Het was om die reden niet van belang dat een hoofdconducteur uiterlijk maar 10 procent van zijn tijd bezig is met het uitschrijven van boetes. Wel verklaarde de staatssecretaris dat de man in de toekomst een nieuwe aanvraag kan doen en dat deze waarschijnlijk kansrijker is.Bron/auteur: OVPRO
Publicatiedatum:09 augustus 2017


Terug naar overzicht
Uw aanvraag is verstuurd.
De websites van de Validata Group BV (waar CV-OK, Wonen-OK en Vrijwilliger-OK onderdeel van zijn) maken gebruik van cookies voor technische en analytische doeleinden, voor het delen van social media en om u advertenties te laten zien. Wij vragen akkoord voor het plaatsen van deze cookies. Meer informatie

Akkoord