Nationale Politie ontslaat frauderende commissaris

De 65-jarige Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit is ontslagen bij de Nationale Politie. Hij wordt zeer ernstig plichtsverzuim verweten. Zo deelde hij vertrouwelijke politie-informatie met derden en at hij jarenlang met familieleden op kosten van de politie.


Er liep al een geruime tijd een intern onderzoek tegen Smit. In mei 2016 deed de politie aangifte van verduistering van geld in dienstbetrekking. Hij wordt niet vervolgd voor het lekken van informatie. Volgens zijn advocaat Jacob Knoester worden er momenteel verschillende getuigen in de strafzaak tegen Smit gehoord.


Volgens korpschef Erik Akerboom heeft Smit de normen en waarden bij de politie op tal van punten overtreden. Niet alleen nam hij zijn familieleden mee uit eten op kosten van de zaak, maar schafte in de periode 2005 tot 2009 uit het politiebudget ook honderden kaarten aan voor voetbalwedstrijden in onder andere de Arena, concerten in de Ziggo Dome en andere evenementen.  Daarbij nam hij gratis kaarten aan van de organisatoren van de evenementen of verzocht hij om gratis kaarten.


Zwaar op de maag van de korpsleiding ligt ook dat Smit vertrouwelijke informatie uit de politiesystemen haalde en die deelde met derden. Ook misbruikte hij zijn positie als commissaris om een seizoenskaart en een woning te regelen, voor iemand met wie hij volgens de politie geen privé-contacten diende te onderhouden. Smit heeft na eerdere beschuldigingen steeds gezegd dat er sprake is van een doorgeschoten integriteitscultuur bij de politie.


Elf onderzoeken
De schending van de integriteit bij de eenheid zoals bij Smit, vooral gepleegd toen de korpsen nog veel autonomie kenden en over een eigen budget beschikten, staat niet op zichzelf. Momenteel lopen er elf interne onderzoeken. Deze politiemensen zouden meegeprofiteerd hebben van de kaartjes voor het voetbal.


Ad Smits werkt al zijn hele leven als politieman in Amsterdam, waar hij in 1976 begon als wachtcommandant op het bureau Leidseplein. Hij werkte als rechercheur, was districtschef van de politie in de binnenstad en werkte twintig jaar lang als de onverschrokken politiebaas in Oost. Hij kreeg veel bijnamen, waaronder de bijnaam ‘Adje Latje’ voor zijn optreden tijdens de krakersrellen in de jaren tachtig. 


In een omvangrijke verklaring bij het strafontslag, vraagt korpschef Akerboom nog eens nadrukkelijk om aandacht voor integriteit. Tegelijkertijd waarschuwt hij dat er nog meer schendingen van de regels openbaar gemaakt zullen worden. "Triest en schadelijk als de politie zo in het nieuws komt", vindt Akerboom, "maar ik wil zo transparant mogelijk zijn."Bron/auteur: Trouw
Publicatiedatum:13 april 2018


Terug naar overzicht
Uw aanvraag is verstuurd.
De websites van de Validata Group BV (waar CV-OK, Wonen-OK en Vrijwilliger-OK onderdeel van zijn) maken gebruik van cookies voor technische en analytische doeleinden, voor het delen van social media en om u advertenties te laten zien. Wij vragen akkoord voor het plaatsen van deze cookies. Meer informatie

Akkoord