MIVD al jaren op de hoogte van corrupte ambtenaar in omkoopschandaal politie

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) blijkt al jaren op de hoogte van het feit dat er zaken gedaan werd met een mogelijk corrupte ambtenaar.

De dienst is meerdere keren gewaarschuwd voor Jacques H. Toch werden er geen maatregelen getroffen. H. was een belangrijke agent voor de MIVD; hij verzorgde namelijk een deel van het wagenparkbeheer. Zo regelde hij supergeheime auto’s die niet bij de RDW stonden geregistreerd. Zelf reed hij enige tijd ook in zo’n auto.


Duizenden auto’s verkocht
Morgen begint de rechtszaak rond het omkoopschandaal met nieuwe dienstvoertuigen bij politie en defensie. Volgens het OM hebben hij en nog vijf politie- en defensiemedewerkers zich laten omkopen door autodealers en leasemaatschappijen. Ze zouden onacceptabele giften ontvangen in de vorm van kortingen op leaseauto’s, onderhoud en winterbanden en kregen reisjes aangeboden naar de Middellandse Zee. Dat blijkt uit verklaringen die leidinggevenden, collega’s en medewerkers van het Bureau Integriteit van Defensie onder ede hebben afgelegd bij de rechter. De MIVD wil niet reageren, omdat de zaak onder de rechter is.

 Wagenparkbeheerder Jacques H. verschijnt morgen voor het eerst voor de rechter, omdat hij hoofdverdachte is in een omvangrijk omkoopschandaal met nieuwe dienstvoertuigen. Volgens het OM hebben hij en nog vijf politie- en defensiemedewerkers zich laten omkopen door autodealers en leasemaatschappijen. Ze zouden ongeoorloofde kortingen hebben gekregen op lease-auto's, onderhoud en winterbanden en kregen reisjes aangeboden naar de Middellandse Zee.

Klokkenluider
De zaak kwam in 2011 aan het licht toen een klokkenluider uit de autobranche naar voren kwam. De talloze verhoren die daarop volgde hebben uitgewezen dat de integriteit van H. al jaren ter discussie stond. Ook MIVD was daar al van op de hoogte, maar deed niets. 

Gratis benzine
Zo zou Jacques H. een Audi A5 hebben gereden voor 700 euro per maand, terwijl dat normaal gesproken tot meer dan het dubbele kost. Verder zou hij op kosten van autobedrijven voor duizenden euro's gratis benzine hebben getankt, kreeg hij een goedkope lening van 56.000 euro en maakte hij vele reisjes op kosten van de dealers.

Het OM is van mening dat de cadeautjes bedoeld waren als invloed om nieuwe auto’s te kunnen leveren. Dat ging om een deal van honderden miljoenen euro's. Alleen al bij de politie moesten 13.000 auto's vervangen worden. Bij defensie ging het om 1600 auto's.
Bron/auteur: AD
Publicatiedatum:12 juni 2017


Terug naar overzicht
Uw aanvraag is verstuurd.
De Validata Group B.V. (met de labels CV-OK, Vrijwilliger-OK en Wonen-OK) maakt gebruik van cookies en webstatistieken om beter inzicht te krijgen in het gebruik en de behoefte van de bezoeker. Dit doen we om deze website te kunnen blijven verbeteren voor de gebruikers. ×