Kabinet onderzoekt opties voor screening zakenpartners

Ondernemers moeten potentiële zakenpartners kunnen laten screenen, waarmee duidelijk wordt of iemand banden heeft met de criminaliteit. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet de mogelijkheid voor een dergelijke controle bekijkt.


Het voorstel van Arno Rutte (VVD) kon rekenen op steun van de gehele Tweede Kamer, behalve van de PvdD. Zij stemden tegen met een motie. De onder- en bovenwereld vermengt steeds meer volgens Rutte, waardoor de veiligheid en rechtstaat in Nederland onder druk komen te staan. Een overheidsinstantie moet het screenen van een potentiële zakenpartner daarom faciliteren.


Momenteel kunnen gemeenten al nagaan of aanvragers van vergunningen een strafblad bezitten of criminele banden hebben. Rutte wil deze regeling tevens mogelijk maken voor ondernemers, die zelf maar al te graag zouden willen voorkomen dat ze onderdeel worden van een crimineel netwerk. 


Nog voor de start van het zomerreces, moet het kabinet de kamer informeren over de mogelijkheden.Bron/auteur: Algemeen Dagblad
Publicatiedatum:05 april 2018


Terug naar overzicht
Uw aanvraag is verstuurd.
De websites van de Validata Group BV (waar CV-OK, Wonen-OK en Vrijwilliger-OK onderdeel van zijn) maken gebruik van cookies voor technische en analytische doeleinden, voor het delen van social media en om u advertenties te laten zien. Wij vragen akkoord voor het plaatsen van deze cookies. Meer informatie

Akkoord