Hoe gaat de screening van nieuwe ministers eraan toe?

Het zal u niet ontgaan zijn: er is een regeerakkoord. Na het lange formatieproces is dat een triomfantelijk moment voor VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Voordat de traditionele foto van de ministers met koning op het bordes van Huis ten Bosch gemaakt kan worden, moet er nog het nodige gebeuren.
 
 Het nieuwe kabinet zal bestaan uit een flinke ploeg. Maar liefst 16 ministers en 9 staatssecretarissen zullen samen Rutte III gaan vormen. Zodra Mark Rutte door de Tweede Kamer officieel is benoemd tot formateur, kan hij starten met het aanzoeken van ministers. Hij moet, om het met oud-premier Van Agt te zeggen, „makkers om zich heen verzamelen, geen lastpakken, ijdeltuiten of luitjes met stevig ontwikkelde ellebogen.”
 

Screening van ministers

Voordat de kandidaten een gesprek met de formateur hebben, worden zij op drie terreinen gescreend. Er wordt allereerst onderzocht of de kandidaat geen strafblad heeft. Daarnaast wordt gekeken of de potentiële minister niet voorkomt in de dossiers van de AIVD en of er geen problemen met de Belastingdienst zijn.

En zelfs met een uitgebreide screening kan het alsnog misgaan. Zo kwam de LPF’er Philomena Bijlhout in juli 2002 keurig door Balkenendes screening, maar bleek al meteen na haar beëdiging dat zij had gelogen over haar betrokkenheid bij het militaire regiem van de Surinaamse leider Bouterse. Ze moest al na enkele uren aftreden en werd daarmee de kortst zittende bewindspersoon aller tijden.
Bron/auteur: Reformatorisch Dagblad
Publicatiedatum:12 oktober 2017


Terug naar overzicht
Uw aanvraag is verstuurd.
De websites van de Validata Group BV (waar CV-OK, Wonen-OK en Vrijwilliger-OK onderdeel van zijn) maken gebruik van cookies voor technische en analytische doeleinden, voor het delen van social media en om u advertenties te laten zien. Wij vragen akkoord voor het plaatsen van deze cookies. Meer informatie

Akkoord